7 Temmuz 2008 Pazartesi

orient ekspres-şark ekspres

Tarihin gördüğü en lüks uzun yolcu treni olan Orient Ekspres 1883 yılınca bir Fransız demiryolu şirketi tarafından yürürlüğe koyulmuş. Her türlü lükse sahip bu trenin yolcuları da kendi gibi kayda değer kişilerdi: kraliyet soyundan gelenler, aristokratlar, diplomatlar, milyonerler, ve zamanın ünlü figürleri.
Paris'ten kalkan trenimiz önce Münih, sonra Viyana, Sofya ve son olarak İstanbul Sirkeci İstasyon'na hareket eder. Seyahati işkenceden zevkli ve lüks bir macereya dönüştüren bu trende dünyaca ünlü Ritz otelinin de katkısı büyüktür. Akşamları yemek salonunda özel şefler tarafından hazırlanan yemeklere pahalı şaraplar eşlik ediyor. Akşamüstü içkinizi yudumlarken Avrupa'nın el değmemiş manzaralarını da izleme fırsatı buluyorsunuz. Üzerine tarih ve romantizm kokusu sinmiş bu trenin adı lüks ve rahatlıkla özdeşleşmiştir.

Binsekizyüzlü yılların sonu olduğu için o zamanın en hızlı trenidir fakat 1930'lara doğru popülaritesi azalır. İnsanlar artık çok para verip yavaş bir şekilde değil, hızlı ve ucuz bir şekilde seyahat etmeye başlarlar ve bir devir böylece kapanır. İkinci dünya savaşının başlamasıyla birlikte Orient Ekspres yeterli ilgiyi görmez ve kullanımdan kaldırılır. 1980'lerde tekrar raylarla buluşsa da eski günlerine kavuşamaz ve ebediyen tarihte unutulmaz yerini alır. Tarihin gördüğü en lüks ve konforlu seyahat araçlarından biri olan Orient Ekspres son olarak nostaljik bir tur için 1998'de İstanbul'da kısa bir gezi yapar ve son yolcularına romantizmi ve seyahstte özlediğimiz rahatlığı yaşatır.
Agatha Christie romanlarına (Murder on the Orient Express) ve onlarca filme konu olan bu tren dünyada keyifli ve lüks seyahat etmenin sembolü haline gelmiştir. Kim bilir, belki bir gün tekrar yollarımız kesişir...

Bende diyorum ki; bu ekspesi tekrar canlandırabiliriz. Bu sefer Paris İstanbul değil sadece, Londra(Manş Tüneli-Paris-Münih-Viyana-Bükreş-Sofya-İstanbul(Marmaray)-Ankara ne dersiniz güzel olmaz mı?

Kaynak;Milliyet blog

Teşekkür Ederim...

Çetin Poyraz ALPER ~çpa~