13 Haziran 2008 Cuma

Turksat

Dün akşam son anda haberim olarak yeni atılan Turksat3A uydumuzu 41 dakikalık bir yolculuktan sonra atmosferin egzosfer tabakasına göndermiş olduk. 10 gün içinde de yörüngeye yerleşmesi planlanmaktadır. Uydunun kontrolünü Ankara Gölbaşındaki merkez kontrol edecektir. Türk uydu tarihine bakarsak şu ana kadar toplam 5 uydu Türksat adı altında gökyüzüne göndermiş olmaktayız. Gönderdiğimiz 5 uydunun hepsi haberleşme uydusudur. Daha önceden tübitak'ın yaptığı bir deneme gözlem uydusu vardı Kazakistan fırlatma rampasından fırlattılar ama halen kullanımda mı bilmiyorum. Yakında da milli savuma bakanlığının bir savunma uydusu atılacak böylece daha kolay terörist avlayacaz ya.

Şimdiye kadar atılan uydularımıza teknik özelliklerine ve kapsama alanlarına şöyle bir bakalım.
Ailenin ilk bebeği Turksat-1A uydusu (Fırlatılırken havada infilak etti), Turksat-1B, Turksat-2C, Turksat-2A(Eurasiasat-1) ve son olarak Turksat-3A dün gece fırlatıldı. Uydularımıza bakarsak;
Turksat-1A
Sayın Özalın talimatıyla yapımına başlanan uydumuz gönderme aşamasında teknik bir sebepten dolayı fılatma esnasında havada infilak etti. Onun yerine aynı teknik donanıma sahip Turksat-1B yapıldı ve yörüngeye yerleştirildi.

Turksat-1B
Uydumuz ilk gökyüzünde ki ilk uydumuz olup. Bugün görevini doldurmuş ve daha yukarıda bir yerde(mühendisler buna uydu çöplüğü diyolar) bekliyo garibanım...

Turksat-1C

Turksat-2A (Eurosiasat-1)
İlk dijital ve yüksek kalitede görüntü ve ses özelliklerini destekleyen uydumuzdur.
Tutrksat-3A
TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 1C'nin bütün trafiğini ve yükünü alacak. Farklı bir yörüngede, farklı bir şekilde işletilecek olan 1C uydusu televizyonların ilave data aktarımı taleplerinin yerine getirilmesinde kullanılacak.
TÜRKSAT 3A uydusunda diğer uydularda olmayan "yıldız izleme" özelliği bulunuyor. Diğer uydular güneşe ve dünyaya bakarak yerini hesaplarken, TÜRKSAT 3A uydusu ise yıldızları izleyerek yerini hesaplıyor.
Üretimi için ilk resmi girişim 2005 yılı Nisan ayında başlatılan TÜRKSAT 3A, 200 milyon dolara mal oldu. Yeni uydunun tasarım, entegrasyon ve test aşamalarına paralel şekilde yürütülen teknoloji transferi ve eğitim projesinde 22 Türk mühendis de görev aldı.
Böylece, bundan sonra TÜRKSAT için üretilecek uyduların Türk mühendislerce tasarlanabilmesi yolunda, ilk ve en önemli adım atılmış oldu. TÜRKSAT 3A, Avrupa, Türkiye'nin tamamı ve Asya'yı kapsama altına alacak.
Uydu, Türkiye ile birlikte Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan geniş bir kapsama alanında, televizyon yayıncılığı ile birlikte internet, ses ve data aktarımları için kullanılacak.
Doğu ve Batı kapsama alanları arasında doğrudan anahtarlanabilme özelliğine sahip olan TÜRKSAT 3A, bu özelliği ile kapsama alanı içerisinde dünyanın herhangi bir bölgesinden verilen bir yayının, dünyanın başka bir bölgesine aktarımını gerçekleştirebilecek
TÜRKSAT 3A üzerinden VSAT uygulamalarında kurumsal müşteriler 50-60 santimetre gibi küçük çaplı antenlerle yayın alabilecek ve 1 watlık HPA'larla uplink yapabilecek.
Bu özelliği ile TÜRKSAT 3A, VSAT kurulumlarında önemli oranda maliyet azalmasına imkan tanıyacak. TÜRKSAT 3A, 1296 megahertzlik pazarlanabilir kapasiteye sahip olacak. Bu kapasite, TÜRKSAT 1C uydusunun yaklaşık iki katı büyüklükte.
Yüksek çözünürlüklü (HD) yayınların iletilmesiile ilgili çok iyi bir altyapıya kavuşulmuş olacak. Çanak antenlerin çapının küçülmesine rağmen daha iyi bir yayın kalitesi standart dijital yayınlarda da elde edilebilecek.

http://www.turksat.com.tr/turksat3a-tanitim-filmi.html (tıklarsanız oradan videosunu izleyebilirsiniz.)
Teşekkür Ederim...

Çetin Poyraz ALPER ~çpa~