11 Nisan 2009 Cumartesi

Güzel Şeyler

Ateist değilim ama bir kitap okuyorum, kitapta değinilen ilahi olmayan on emirden bahsediliyor. Hoşuma gitti, sizlerle paylaşmak istedim. 

Yeni On Emir;
* Sana yapılmasını istemediğini şeyleri başkasına yapma.
* Her meselede, zarar vermemek için mücadele et.
* Arkadaşlarına, arkadaş canlılara ve dünya geneline sevgi, şefkat, içtenlik ve saygıyla yaklaş.
* Kötülüğe göz yumma ve adaleti uygulamaktan çekinme ama özgürce itiraf edilen ve dürüstçe pişmanlık belirtilen kabahatleri affetmeye daima hazır ol.
* Hayatını neşe ve hayranlık duygusuyla yaşa.
* Hep yeni şeyler öğrenme arayaşında ol.
* Her şeyi sına; durumlar karşısındaki fikirlerini daima gözden geçir. Eğer uyumlu değilse tutkuyla bağlı olduğun bir inancı dahi terk et. (Benim yorumum; inanç sadece din değil, siyaset, görüş, akım... olarakta düşünebiliriz.)
* Düşünce ayrılıklarını asla sansürleme ya da yok etme; diğer insanların seninle aynı fikirde olmama haklarına daima saygı duy.
* Öz deneyim ve mantığıyla kendi bağımsız fikirlerini oluşturur; Başkalarının seni körü körüne idare etmelerine izin verme.
* Her şeyi sorgula.

Richard DAWKINS'in eklediği ek güzel maddeler:
* Cinsel yaşantınızın tadını çıkarın (hiç kimseye zarar vermediği müddetçe) ve diğer insanların da kendi cinsel yaşantılarını mahremce yaşamalarına izin verin, eğilimleri her ne yönde olursa olsun ki bu sizi hiç ilgilendirmez. ( Homoseksüelliğe ve diğer sapık cinsel davranışlara katılmıyorum)
* Cinsiyet, ırk ya da toplumsal farklılıklara dayalı baskı ve ayrıcalık uygulamayınız.
* Çocuklarınızın beynini yıkamayınız. Onlara şahsi menfaatleri yönünde fikir yürütmeyi ve herhangi bir konuyla ilgili iddiaların nasıl değerlendirileceğini öğretin. Ve sizinkilerden farklı fikirler üretmeyi nasıl başaracaklarını anlatın.
* Sonsuza kadar yaşayacağınızı aklınızdan çıkarmayarak günü değerlendirin.

Çetin Poyraz ALPER ~çpa~