16 Mart 2009 Pazartesi

Cemre

Geçen annem ile telefonda konuşurken dedi, son cemre toprağa düşmüş diye. Sonra düşündüm cemre nedir? Neye göre hava, su, toprak (bir de tahta var onu karıştırmayalım :)). Konu şu imiş; cemre aslında kor halindeki ateş anlamındaymış,  İlkbahar başlamadan önce birer hafta aralıklarla havaya, suya ve toprağa düştüğüne ve onların dünyayı ısıttığına inanılır. Eskiler 365 günlük yılı kasım ve hızır günleri olarak ikiye ayırmışlardı. Kasım 179, hızır ise 186 gündü. Yılın kasım kısmı yani kış devresi 8 kasımda başlar, 6 mayısa kadar sürerdi. 6 mayısta da hıdırellez ile birlikte yaz devresi, hızır günleri başlardı. Kasım ayına kasım dememiz oldukça yenidir.1945 yılında ilgili kanun yürürlüğe girene kadar, kasım ayma teşrinisani denilirmiş. Kasım adı Arapça bölen anlamındadır. Yılı böldüğü için bu ad verilmiş. 
Kasımın yüz beşinde (19-20 şubat) birinci cemrenin havaya, yüz on ikisinde (26-27 şubat) ikincisinin suya, yüz on dokuzunda da (5-6 mart) üçüncü cemrenin toprağa düştüğüne ve yedi günlük aralıklarla buraları ısıttıklarına inanılırmış.
Meteorolojik olarak ısınma sıralaması toprak - hava- su şeklindedir. Cemre her ne kadar folklorik bir inanış olsa da, cemreler arasındaki günlerde hava sıcaklığında az da olsa düşüşler yaşansa da, özellikle Marmara bölgesine ait istatistiklere göre, cemre tarihlerinde yüzde 80'e varan oranda ısınma meydana gelmektedir.

Kaynak:
http://ansiklopedi.bibilgi.com

Çetin Poyraz ALPER ~çpa~